Malacky

16 novembra 2006

Malacké križovatky (1)

V prvej časti tejto minisérie sa budem venovať snáď „najobľúbenejšej“ križovatke malackých vodičov – križovatke pri nákupnom centre LIDL.


Celý problém tohto miesta siaha ďalej do minulosti a súvisí s výstavbou diaľnice Bratislava-Brno-Praha. V Malackách sa vybudoval diaľničný privádzač, ktorému nielenže padla za obeť jedna z najkrajších častí mesta, ale úplne nelogicky doviedol dopravu priamo do centra mesta, vrátane tranzitu do okolitých obcí. Postupné zahusťovanie dopravy koncom 90-tych rokov malo za následok, že presun v smere od Sasinkovej ulice na nadjazd nad železnicou sa stával čoraz komplikovanejším. Po dostavbe Billy boli dopravné zápchy na tomto mieste pravidlom.


Situácia sa zmenila po schválení stavby nákupného centra LIDL, ktorý požadoval, aby príjazdová cesta k nemu ústila do tejto križovatky. A práve tu vidím najväčší problém – namiesto toho, aby nákupné centrá boli vytlačené mimo centra, v Malackách sa natlačili priamo do neho, bez toho, aby niekto rozmýšľal aký vplyv na dopravu a život v meste to v budúcnosti bude mať. A tak sa v jednej malej križovatke stretli cesty od dvoch veľkých obchodov spolu s diaľničným privádzačom. Existovali dva varianty ako túto situáciu riešiť -prvým bol kruhový objazd, druhým svetelná križovatka. V tomto prípade sa vybral pre plynulosť dopravy, ako ukazuje súčasný stav, ten horší variant. A takéto boli kedysi plány... (mimochodom všimnite si aj to množstvo zelene okolo LIDL- u a porovnajte si to so skutočným stavom)


A ako to vyzerá po roku? Pre vodičov sú zmeny k lepšiemu minimálne. Aj keď by križovatka mala byť "inteligentná", tedy dynamicky sa prispôsobujúca intenzite dopravy – v kritickom čase približne od 15-tej do 17- hodiny sa kolóny áut tvoria veľmi často - v smere na hlavnú križovatku z nadjazdu autá občas stoja až na úrovni Country clubu (!) a ešte horšie to býva na Sasinkovej smer nadjazd, resp. centrum - z tohto dôvodu križovatka Sasinkova/Malé námestie/Billa býva v tomto čase miestom dopravného chaosu. Netvrdím, že sa tak deje pravidelne, ale čoraz častejšie.

Povrch vozovky vyzerá v súčastnosti ako vidíte na fotografii -aspoň to funguje ako spomaľovač... A to nehovorím o tom, v akom stave je vodorovné dopravné značenie, ktoré viac-menej už nevidno. Malačania si zvykli, cudzí často majú problém sa zorientovať, chýba tu totiž tabuľa, ktorá sa označuje ako návesť pred križovatkou.



Na tomto mieste nepochopiteľne chýba dopravná značka zákaz vjazdu, označujúca, že ide o protismer. Často si mnohí vodiči neuvedomujú, že na Slovensku sa jazdí po pravej strane vozovky a považujú túto cestu ako odbočku k LIDL-u. Červený kruh znázorňuje chýbajúcu značku - inak všimnite si kam smeruje šípka na ceste a to či vidíte nejakú dvojitú čiaru, ktorá by Vám bránila odbočiť - je len otázka času kedy sa tam stane dopravná nehoda.



Aké je riešenie? Kým vo svete ale aj na Slovensku je trend budovať bezpečnejšie kruhové objazdy, v Malackách sme vybudovali križovatku, ktorá už po roku činnosti má problém zvládať objem dopravy, ktorý cez ňu prúdi. Škoda, že šanca vybudovať efektívnejšie riešenie, ktorá bola pri stavbe LIDL-u, sa nevyužila. Čiastočne by mal pomôcť plánovaný obchvat Malaciek, ktorý toto miesto aspoň trochu odbremení.

Ale chýbajúce a nevyhovujúce dopravné značenie na tomto mieste je problém, ktorý by mal byť čo najskôr odstránený.


(Vizualizácia kruhového objazdu pri LIDL-i je zo stránky www.dialnice.info)